вторник, 5 април 2011 г.

Обучението

Системата на обучение е следната.

Първо, всяка академична година се разделя на три срока, казващи се Michaelmas, Hilary и Trinity съответно. Всеки срок продължава по осем седмици, така че когато в Оксфорд ви попадне някоя брошура, рекламираща бъдещо събитие, обикновено вместо дата ще видите: Вторника на Третата седмица на Хилъри. Или нещо подобно. И ако не си туземец или посветен, може така и да не разбереш кое кога се случва. :)

Иначе обучението се разделя главно на три вида часове: тюториъли, лекции и класове.

Тюториълите са часове, в които сте по двама или трима студенти с един преподавател, т.е. си почти "насаме" с преподавателя и имаш възможност да го тормозиш с всякакви въпроси. Тюториълите по всеки предмет са около един час седмично, а имаш толкова на брой тюториъли, колкото "различни предмети" учиш: например аз имам тази година четири различни тюториъла: математика, физика, логика и философия. Освен това на всеки тюториъл се задават домашни работи, които се обсъждат на следващия. Всъщност целта на тюториълите е да се види ти самият как се справяш и в общия случай трябва вече да си прочел и поне частично научил материала. Т.е. тюторите по-скоро помагат и отговарят на въпроси, отколкото да обясняват - те също така искат да знаят дали се справяш с материала, но са там именно, за да ти отговарят на въпросите, така че аз се възползвам максимално от възможността да ги засипя с такива.

Лекциите са лекции. Тук наистина нямам какво по-общо и по-интересно да кажа. Разбира се, че не си длъжен да ходиш на лекции и никой не следи за присъствието ти - това е университет, а не казарма, и не мога да разбера защо изобщо някъде подобно нещо се прави. Лекторите са различни и докато на някои от тях няма как да им изпуснеш лекциите, защото са наистина твърде интересни, то на други може въобще да не си заслужава да ходиш. Нещо характерно е, че обикнвено лекции върху даден материал имаш СЛЕД като тюториъла ти е минал. Т.е. схемата, по която учиш е книга-задача-лекция и на лекцията се очаква да утвърдиш или да запълниш дупките в познанието си.

Класове още не съм имала, така че ще се въздържа от коментари.

И определено не на последно място съществена част от обучението са, разбира се, библиотеките, които са много и са прекрасни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар