вторник, 5 април 2011 г.

Колежите

Характерни за Оксфорд, както и за почти всички поне осемстотин годишни университети, са колежите. Във Великобритания трите университета, които работят на тази система, са Оксфорд, Кеймбридж и Дърам.

Когато си студент в Оксфорд задължително се водиш към един от колежите, които са около 40 на брой, повечето от които са с размер около 500 студенти. Това да се "водиш към" някой от колежите означава буквално да си част от него - цялата административна работа става през колежа, освен това колежът е мястото, където обикновено живееш и се храниш. Повечето от преподавателите ти, особено в първите години, са от твоя колеж, освен това всеки колеж си има своя библиотека, между всеки два съседни колежа има някаква "вражда", провеждат се и всякакви спортни турнири между колежите.

Освен това има събития, които се случват само в колежа - например всеки колеж си има бал, а в моя колеж често има мини-концертчета, които са безплатни за всеки от колежа. Освен това всеки колеж си има собствен JCR (съкращението от Junior Common Room) което е организацията на всички undergraduate студенти.

За повече информация относно това какво представляват колежите, виж публикацията: "Оксфорд е Хогуортс!" Но колежите са нещо историческо логично, и повече можете да видите в уикипедия.

Разбира се, в Оксфорд, като по-стар университет, има наистина съществени различия между колежите - някои са големи, други са малки, някои са по-стари - на по седем-осем века, други са новоизлюпени на по стотина години. Някои имат интересни традиции, като тази в Мъртън на въртенето на часовника в продължение на един час да се движиш само назад. Някои имат готини животни-символи, други са с някакви язовци и патки. Но това не е толкова съществено.

Важното е, че можеш да очакваш наистина добро преподаване в който и от колежите да попаднеш. И макар по принцип във всеки колеж да има хора, учещи почти всякакви различни специалности, моят колеж е един от шестте, които изобщо приемат хора с физика и философия. Това не означава нищо друго освен, че в някои по-специфични области някои колежи са по-способни да ти осигурят подходящо преподаване. Така че ако по някаква причина колежът, който си избрал при кандидатсването, реши да не приема хора от твоята област, това означава, че ще те пренасочат към друг. Всички колежи естествено работят заедно и си сътрудничат.

За всеки проекто-студент може би най-трудното ще е да си избере колеж, в който да кандидатства. Не съм сигурна доколко информацията в уебсайта на Оксфорд е полезна - на мен не ми помогна да избера между шестте колежа, така че аз подадох отворена кандидатура. Така че ако имате съмнения относно колежа, не се колебайте да ме попитате : )

Няма коментари:

Публикуване на коментар